Mahti


Meriitit:

NJ: Kurjenpesä - 22.07.2021 - irtoSERT - tuom. Lissu T - BIS-lista

KTK: Tilaisuuden sivu - 18 + 17 + 17 + 17 = 69p. KTK-III

Nimi: Mahtipoika "Mahti"

Ikä: 17v. (25.6.2004)*

Sukupuoli: ori

Säkäkorkeus: 161cm

Rotu: suomenhevonen

Syntymämaa: Suomi

Omistaja: Kimi VRL-14576

Maahantuoja: Kimi VRL-14576

Koulutustaso: Ko HeB/A, re 120cm

Painotus: estepainotus

VH-numero: VH18-018-1336

Hoitaja: etsitään

Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse

Kuvat © Vapaasti by AK

*ikääntyy satunnaisesti  

Mahdin kappale: Arctic Monkeys - Why'd you only call me when you're high


Kuvaus

Mahti on nimensä mukaisesti aivan mahtava, ainakin omasta mielestään. Ori on tyypillinen macho fantastico, pelkkää puhetta ilman tekoja. Ori huutelee herkästi, jollei sitä oikeasti komenna asiasta. Komennuksen jälkeen ori on kuin iso koira- ei mitään vastalauseita. Tammoille Mahti saattaa esitellä, mutta pysyy erittäin hyvin lapasessa ja komentamisesta hänellä menee pupu pöksyyn.

Hoitaessa Mahti hyörii, pyörii ja muutenkin on usein raivostuttava. Paras vinkki tähän on, että oria pyytää jatkuvasti taakse tai eteen, niin ärsyttävä käytös loppuu usein jo muutaman toiston jälkeen. Huumori ei pojalta kuitenkaan katoa, vaan se jatkaa irvistelyään muille hevosille ja ihmisille. Hoitajan katsoessa, että mitäs sinä hyvä herra oikein teet, ollaan niin viatonta sädekehäpoikaa- mutta se hänelle sallittakoon.

Ratsastaessa Mahti valahtaa helposti hitaaksi ja etupainoiseksi. Tästäkin huolimatta, se kiinnittää huomiota isoilla ja näyttävillä askelillaan. Mahtia on siis hyvin paljon helpompi ratsastaa kannuksien kanssa, kuin ilman. Sileällä meno on usein vähän sinne päin- ei erityistä intoa koulukenttien hinkkaamiseen siis. Sen sijaan, esteillä korvat sojottavat eteenpäin, ja ohjattavuus sekä apuihin vastaaminen on huippuluokkaa. Mahdista kyllä huomaa, kun se tekee töitä jotka kuuluvat hänen henkilökohtaisiin suosikkeihin.


Hoito-ohjeet

  • kylmillä keleillä talvella tallissa villaloimi- jumiutuu herkästi
  • suojitus aina
  • talutettava ketju turvan päällä / orikuolaimella

Mahdin ruokintasuunnitelma:

aamurehu: 1,5l Vahva mysli - täysrehua, 0,5rkl valkosipulia. Turvotettava.

Iltarehu: 1,5l Vahva mysli - täysrehua, 0,5rkl valkosipulia. Turvotettava.

Syö kuivaheinää, pääosin rytmillä 3kg-2kg-1kg-4,5kg.

Mahdin rehut ovat Rohtojuuresta, kiitos heille! 

mahtirehu

Kilpailukalenteri:

Katso tästä Mahdin ERJ:n alaiset sijoitukset (7kpl)

11.08.2021 – ERJ – Aittotaipaleen Tila – 100cm – 4/48 - tulosarkisto

12.08.2021 – ERJ – Aittotaipaleen Tila – 100cm – 3/48 - tulosarkisto

12.08.2021 – ERJ – Elixir – 100cm – 5/40 - tulosarkisto

13.08.2021 – ERJ – Elixir – 100cm – 3/40 - tulosarkisto

15.08.2021 – ERJ – Elixir – 100cm – 3/40 - tulosarkisto

18.08.2021 – ERJ – Elixir – 100cm – 4/40 - tulosarkisto

25.08.2021 – ERJ – Kadon Kartano – 110cm – 6/40 - tulosarkisto

Varustekaappi:

Ylempi varustekollaasi © Varustekartano, alempi varustekollaasi © Equestrian Pro

mahtivarustekartano
mahtieqp

Sukupuu:


i. Mahtisuoritus (evm)

  • mkm,  170cm



e. Nahkatakkinen tyttö (evm)

  • vkko, 153cm 

ii. Loistavan taputus (evm)

  • rtkm, 167cm 

ie. Aplodit (evm)

  • m, 168cm

ei. Hämähäkkimies (evm)

  • vkko, 156cm

ee. Levoton tuhkimo (evm)

  • vkko, 152cm

iii. Loistava (evm)

iie. Kiitoskortti (evm)

iei. Aapeli (evm) 

iee. Valomerkki (evm)

eii. Hämäkäkki (evm)

eie. Dingo (evm)

eei. Äiti Pojastaan Pappia Toivoi (evm)

eee. Matkustaja (evm)

Lue Mahdin sukuselvitys

i. Mahtisuoritus oli jumalattoman isoksi kuvailtu, mustankimo ori. Orin säkä huiteli molempien vanhempiensa mörssärigeenien ansiosta joa 170cm korkeudessa. Isosta koostaan ja pelotavaksi kuvaillusta ilmeestään poislukien, oli orin luonne täyttä kultaa ja Suorasta löytyykin useita kuvia, missä orilla on useampikin lapsi selässään.

e. Nahkatakkinen Tyttö oli kaunis, kullanvärinen 153cm korkea tamma, jolla oli siro, pieni pää. Luonteeltaan hän oli pääosin täysi kymppi, mutta asennettakin löytyi sillon kuin sitä tarvittiin. Suurimman osan elämästään tamma vietti eläköityneen kasvattajansa ruohonleikkurina, mutta kävipä tuo jotkin seurakisatkin pyörähtämässä.

ii. Loistavan taputus oli varsansa tapaan aikamoinen tankki. Ori syntyi rautiaana, mutta kimoutui sittemmin ja oli vitivalkea ennen viidettä vuottaan. Loistava ei viettänyt elämässään kahta samanlaista päivää- orilta löytyy mainintoja raveista, ratsastuskilpailuista, maastoratsastuksesta ja työhevosen hommista.

ie. Aplodit oli siro tamma, mutta kooltaan silti aika päätä huimaava, 168cm. Tämä musta kulutti elämästään suuren osan kenttäratsuna keräillen sinivalkoisia ja keräilypokaaleja, eli oli erittäin menestynyt kilpakentillä, ennen jännevammaansa joka eläköitti hänet iäksi.

ei. Hämähäkkimies oli varsansa tapaan voikko. Hämähäkkimiehellä oli turvassaan hämähäkinseitiltä näyttävä, valkoinen merkki, jonka mukaan ori sai nimensä. Hämähäkkimies eli kasvattajansa kulta-aikana, ja vastaanotti useita tammoja kotonaan.

ee. Levoton tuhkimo käytti aikaansa lähinnä peilikuvansa ihasteluun. No, vitsi vitsinä. Tuhkimo kiersi ympäri Suomenmaata ryöstämässä jokaikisen näyttelypalkinnon, minkä sai. Luonteeltaan se oli tammamainen, mutta parempaa rakennetta voisi hakea. Tuhkimo jätti jälkeensä viisi varsaa, joista yksi kuoli tapaturmaisesti alle vuotiaana ja kaksi muuta muihin syihin ennen siitoskäyttöä.

Jälkeläiset:

10.8.2020 - GLA Etna (e. Hekla)

10.8.2020 - GLA Uljaan tahti (e. Uljatar)

 9.4.2021 - GLA Mahtava-vauhti (e. Tikkutyttö)

9.4.2021 -  GLA Materian Loiste (e. Liekin Loiste)


Ikääntyminen:

16v. - ? 17v. - 8.4.2021


Lue tästä Mahdin valmennukset
esteratsastusvalmennus, 15.07.2021, ratsastajana Kimi Kajasto, valmentajana Carla Fuchs

Katselin Kimin ja Mahdin verryttelyä. Olimme sopineet verryttelyn tapahtuvan itsenäisesti, mutta en voinut olla puuttumatta orin tapaan liikkua. Tokaisin Kimille, että nyt vaadittiin tosissaan sitä niinsanottua ’pe**ele’ asennetta. Mahti valahti nimittäin todella eteen, ja Kimi joutui täten kannattelemaan koko oria. Ensimmäisenä hain maneesin reunalta kannukset, jotka Kimi oli mielenhäiriössään jättänyt laittamatta. Seuraavana komensin Kimiä tekemään reippaita väistöjä ja niistä laukannostoja, sekä takaosakäännöksestä laukannostoja. Ja kas kummaa, ori alkoi herätä horroksestaan ja näyttää jopa hevoselta matelevan matosen sijaan.

Päivän projektina oli innarit, sillä Mahti tarvitsi enemmän räjähtävää ponnistusvoimaa takapäähänsä. Takapäässä ei nimittäin ollut lähestulkoon yhtään voimaa. Tai olihan siellä, mutta vaatimustasojen noustessa jatkuvasti ei nykyinen taso riittäisi. Ensimmäisellä kerralla esteet olivat ihan ristikon kokoisia. Mahti tuli todella laiskasti, joka kostautui puomilla vihreällä ristikolla.
”Kimi! Tällä menolla saat unohtaa tason nostamisen. Ykkönen ja kakkonen tuli vielä hyvin, mutta sitten päästit sen valahtamaan ihan ja heitit toivon kankkulan kaivoon. Uudestaan!” komensin.

Seuraavalla kerralla jouduin karjaimesaan vielotilla, että nyt se jalka kiinni. Ilman jalalla ratsastusta olisi tullut puomi, mutta nyt se pysyi kannattimellaan.

Selitin Kimille, kuinka hän saisi paremmin ratsastettua oria esteiden olemattomissa väleissä. Hänen pitäisi muistaa pitää omat vatsalihakset käytössä, ja pitää alapohje tiiviisti kiinni. Lisäksi, esteiden välissä heilaava yläkroppa jarrutti hevosta, kuten myös kanankoipi- käsivarret. Ratsukko tuli vielä kerran linjan ristikkotasolla, jonka jälkeen nostin kepit 60cm korkeuteen. Muistutin vielä ratsastajaa etenkin alapohkeen tärkeydestä. Nopeilla hevosilla se ei niinkään haittaisi, mutta hitailla hevosilla se kostautuisi välittömästi, etenkin isommilla korkeuksilla. Samalla, kun nostin esteitä, Kimi harjoitteli ravipohkeenväistöjä ohjeideni mukaisesti. Ratsastajan täytyisi muistaa pyytää jotain uutta ja yllättävää, jatkuvasti.

Estekorkeuden noustessa, Mahti syttyi aavistuksen lisää. Kimin ei enää tarvinnut niin paljon jatkuvasti tukea pohkeella, vaan Mahti liikkui enemmän omasta halustaan.
”Kimi! Tiedätkö, mikä viime linjassa oli vikana?”

Kimi pudisti päätään. Muistutin häntä, että pitäisi kevyesti saman asetusen läpi linjan. Näin energiaa, saati sitten ratsun keskittymistä, ei menisi ylimääräisiin laukanvaihtoihin. Jo seuraavalla kerralla, Kimi piti paljon paremman rytmin ja asetuksen. Linja tuli lähestulkoon kuin suoraan oppikirjasta.

Viimeisenä päätimme ottaa ’kevennykseksi’ ihan vain kolmen askeleen sarjaa. Otin keltaisin, violetin ja punaisen esteen pois, ja nostin vihreän 80cm korkeaksi okseriksi, sillä okserit olivat Mahdin lempparit. Mustan pystyn laskin takaisin ristikoksi. Kimi näytti vielä Mahdille, että vihreä oli nyt okseri. Sen jälkeen ratsukko otti ensin ravilähestymisen mustalle ristikolle ja siitä laukalla okserille. Mahti meinasi jopa kevyesti rynniä kohti okseria, mutta malttoi juuri ja juuri kuunnella pidätteitä. Pyysin Kimiä vielä kehumaan Mahtia, koska pääsimme valmennuksen tavoitteeseen; takapään vahvistukseen.

Kouluvalmennus 04.08.2021, ratsastajana Jasmin Kajasto, valmentajana Kimi Kajasto

Katselin orin liikkumista kentän keskeltä. Kello oli jo yhdeksän, mutta lupasin tulla valmentamaan Jasminia vielä tänään Mahdin kanssa. Ratsukko liikkui Mahdille yllättävän tasapainoisesti ja ylämäkeen. Vinkkasin Jasminille, että Mahdin kanssa kannatti tehdä etenkin siirtymisiä ja täyskaartoja. Päätin siinä ratsukkoa katsoessa, että palaisimme tänään aivan perusasioihin- kaarteet, asetus, tahti ja hyvät tiet.

Ensimmäisenä tehtävänä teimme täyskaartoja R-M ja S-H, joiden välissä C-ssä pysähdys. Mahdin ollessa hyvin vertynyt, siirryimme tekemään tehtävää suoraan ravissa. Neuvoin Jasminia ottamaan pienesti lyhyemmät ohjat ja muistutin ettei Mahti menisi hipaisuista rikki. Sen jälkeen käytin ratsastajan omaa havaintoaan siihen, mikä kaarteessa meni vikaan kerta toisensa jälkeen. Jasmin rojahti sisälle, jolloin hevonen kaatui lavoille eikä enää pysynyt ryhdissä. Parin yrityksen jälkeen ratsukon tehtävä onnistui jo paremmin.

Tämän jälkeen teimme peruutuksia L-kirjaimessa, josta suoraan laukannosto ja keskilaukassa lävistäjä. Saimme kyseisellä tehtävällä Mahdin todella hyvin takaosan päälle, ja lävistäjä sujui erityisen hyvin. Lävistäjien jälkeen siirryimme tekemään muutamat voltit. Niissä tuli ongelmaksi taas herkästi Jasminin rojahdus voltin sisäpuolelle. Laitoin Jasmin katsomaan säännöllisesti ulkokautta päätä kiertämällä Mahdin häntää kohti, jolloin ratsukko suoristui.

Viimeisenä tehtävänä teimme pituushalkaisijalla pohkeenväistöjä. Muistutin ratsastajaa pitämään pehmeää kättä, jotta Mahti ei juoksisi kättä vasten. Pyrimme myös löytämään kevyimmät mahdolliset pohjeavut, joihin ori reagoisi. Teimme pohkeenväistöjä myös ravissa, joissa ei tosin tullut aluksi tarpeeksi voimakkaita ristiaskelia, koska Jasmin ei pyytänyt nyt taas vuorostaan tarpeeksi napakasti pohkeella. Etenkin viimeinen raviväistö, josta ratsukko siirtyi suoraan keskiraviin, oli aivan upea.

Molemmat Mahdin valmennukset on kirjoittanut Kimi (VRL-14576)


Lue tästä Mahdin päiväkirjamerkinnät
Päiväkirjamerkintä, 14.07.2021. näkökulmana tallityöntekijä Martin Schmitz

Oli sumuinen lauantai-aamu, ja olimme matkalla näyttelyihin hevosten kanssa. Olin saanut huollettavakseni ja esitettäväksi oman suosikkini, suomenhevosorin Mahtipojan eli Mahdin. Jännitys mahassani odotin orin kehään pääsemistä, sillä Mahdilla oli jo kotona välillä niin macho fantastico kuin lähti. Pian hevosrekka kaartoi näyttelypaikan pihaan ja pääsin purkamaan oria rekasta. Mahti oli lastattu perimmäiseksi, joten sen ulos saamisessa kestäisi hetki.

Mahti tuli rekasta tanssien. Jokaikinen kerta en voinut kuin ihastella oria. Viileän ilman takia Mahdilla oli kaunis, punainen villaloimi. Mahti oli minulla suitsissa, ja mustassa nahkaisessa ketjunarussa. Vaikka ori värisi jännityksestä, se kunnioitti silti käskyjäni ja käveli suhteellisen rauhassa kanssani alueella. Kimi kävi hakemassa tarkan esitysaikataulun, sillä aikaa kun sidoin orin rekkaan.

Otin loimen pois, ja viikkailin sen. Sukaisin kiiltävää karvaa vielä kertaalleen, ja suihkutin kiillotusainetta. Mahti näytti poikkeuksellisen hyvältä. Pian Kimi ilmoitti, että olisi meidän vuoromme esittäytyä. Laitoin kypärän päähän, ja menimme kävelemään esitysalueen vierelle. Mahti värisi jännityksestä, mutta osasi kuitenkin odotella vielä hetken. Itse esittäytyminen meni meillä erittäin hyvin. Etenkin ravissa Mahti todellakin ojenti jalkojaan. Pääsimme jopa BIS-kehään asti, mutta hävisimme aivan upealle tammalle. No, parempi onni ensi kerralla.

Päiväkirjamerkintä 10.08.2020, näkökulmana hieroja Heidi Steiner

Olin saanut puhelun Kimiltä, että Mahti- niminen oripoika oli mennyt jumiin. Siispä olin huristellut talliin, jossa oli taululla minulle ohjeet. Kuulemma Kimi tai joku työntekijä tulisi juttelemaan kanssani toimenpiteen jälkeen. Siispä otin ketjunarulla karsinasta komean orin. Enpä ollut ennen hieronut suomenhevosta, mutta Mahti teki minuun rodulle hyvän ensivaikutelman. Ori oli yllättävän rauhallinen, joka johtunee siitä että muut hevoset olivat ulkona.

Aloitin käsittelyn lavoista. Niistä löytyi alkuun todella kipeät jumit, ainakin orin ilmeitä seuraten. Se napsi ilmaa ja uhitteli. Toruin oria kevyesti, ja siirryin eteenpäin hoidossani. Seuraavat jumit löytyivät trapetzius – lihaksesta. Tämä sai minut merkkaamaan mieleeni, että pitäisi puhua, onko satula katsottu viimeksi milloin.

Toiselta puolelta löytyi lähestulkoon identtisistä kohdista jumeja, mutta vähemmän. Kenties satula oli siis epäsopiva, ja hevonen toispuoleinen? Sitä oli tosin minun turha spekuloida. Muualta kehosta ei löytynyt suurempia jumeja, senverran mitä normaalilta urheiluhevoselta lihasten kehittyessä. Pidin tauon, ja orista huomasi kuinka se hämmentyi olon helpottuessa. Naurahdin kevyesti, ja annoin Mahdille rapsutuksia.

Hetkemme keskeytti Kimi, joka saapui talliin tumman tamman selässä ja vieressään jalan ilmeisesti työntekijä, kun Kimi pyysi tätä purkamaan hevosen ja asteli suoraan luokseni. Keskustelimme hetken siitä, miten suomenhevoset poikkesivat esimerkiksi puoliverisistä. Sen jälkeen kävin käsillä havainnoiden läpi Mahdin kropan, ja selitin mitä mistäkin löytyi. Kertoessani satulasta, kävi Kimi hakemassa satulan samantien varustehuoneesta. Huomasimme satulan olevan sekä hienoisen toppauksen tarpeessa, ja sen käyneen myös liian leveäksi. Ainakin ongelman aiheuttaja löytyi.


Valmennusten, jne. kuvat yms:

Vasemmalla alhaalla 15.07.2021 pidetyn estevalmennuksen innaritehtävä.

rata3

© 2020 Kimi VRL-14576.  Tämä on virtuaalitalli / This is a sim-game stable, kuva © Vapaasti by AK (linkki etusivulla)
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita